Bez kategorii

Odszkodowanie za samochód uszkodzony na dziurawej drodze

Odszkodowanie za samochód uszkodzony na dziurawej drodze Stan niektórych dróg w Polsce pozostawia niekiedy wiele do życzenia. Kierowcy wiedzą o tym i zazwyczaj starają się jeździć ostrożnie, ale niekiedy nawet największa uważność nie wystarczy. Zgubione felgi, zniszczone zawieszenie, uszkodzona opona czy miska olejowa – skutki jazdy po takiej nawierzchni mogą być poważne. Czy właściciel samochodu, który został uszkodzony na dziurawej drodze, może domagać się od kogoś odszkodowania?

Odpowiedzialność za stan nawierzchni. Jeśli ponieśliśmy w takiej sytuacji szkodę, o odszkodowanie powinniśmy się zwrócić do  zarządcy drogi. Roszczenia jednak należy kierować do różnych podmiotów w zależności od tego, czy do uszkodzeń samochodu doszło na drodze wojewódzkiej, krajowej, powiatowej czy wewnętrznej. Jeśli chodzi o drogi krajowe, zarządza nimi Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych. Drogi gminne, powiatowe i wojewódzkie natomiast mają w swojej pieczy odpowiednie wydziały urzędów miejskich, gminnych, powiatowych lub marszałkowskich. O stan dróg wewnętrznych powinni natomiast dbać właściciele terenu, na którym się one znajdują – na przykład wspólnota mieszkaniowa lub spółdzielnia.

Zaniedbanie właściciela należy udowodnić Jeśli właściciel uszkodzonego samochodu chce ubiegać się o odszkodowanie za uszkodzenie samochodu na dziurawej drodze, ma obowiązek udowodnić, że do szkody doszło z powodu zniszczonej nawierzchni. Co za tym idzie – powinien wykazać, że szkoda nie jest skutkiem naruszenia przepisów ruchu drogowego i że pojazd był w dobrym stanie technicznym.
Równie ważne jest udokumentowanie powstania szkody. Kierowca powinien pozostać w miejscu zdarzenia i wezwać straż miejską lub policję. Przydatne mogą się również okazać zdjęcia nawierzchni i uszkodzeń samochodu i oświadczenia świadków zdarzenia.
Właściciel pojazdu powinien również zwrócić uwagę na znaki drogowe, które znajdują się w pobliżu. Jest o tyle istotne, że jeśli do zdarzenia doszło w obszarze, w którym obowiązywało ograniczenie prędkości, jej przekroczenie może uniemożliwić wypłatę odszkodowania. Podmiot zarządzający drogą może w takim wypadku wskazać, że przyczyna powstania uszkodzeń była nadmierna prędkość, a nie zniszczona nawierzchnia jezdni.
Dowody wraz z kosztorysem i wezwaniem do zapłaty należy przedstawić zarządcy drogi. Jeśli posiada on ubezpieczenie OC, przekaże dokumenty do właściwego zakładu ubezpieczeń.